Παραίτησή μου από Ταμίας . Από: Αντώνη Ξενικό

Προς: ΠΣ, Συντονιστές, ecogreens, eg praktika, Β.Ντούβλη

Από: Αντώνη Ξενικό

2/9/13   Παραίτησή μου από Ταμίας

Το καταστατικό μας ήταν και είναι αυτό που ένωσε τις προσπάθειές μας που μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν. Τα χαρακτηριστικά του: περιφερειακότητα, αντιιεραρχία, εναλλαγή, ανακλητότητα και συναίνεση, βοήθησαν να μας πλησιάσουν εκατοντάδες μέλη. Η αμφισβήτηση  της αντιαρχηγικής μας φυσιογνωμίας και η αντικατάσταση θεσμικών σταθερών από αμφιβόλου
βάθους και βεληνεκούς προσωποκεντρικών στρατηγικών με βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετο.

Εάν εμείς οπισθοχωρούμε δεν γινόμαστε και ρεαλιστικότεροι αλλά περισσότερο πειθήνιοι και  “συμβιβασμένοι”.

Εξίσου αντίθετο με βρίσκει η παρουσίαση των όποιων καταστατικών αλλαγών ως “επανεκκίνηση”  τη στιγμή που αποτελούν ουσιαστική απομάκρυνση από βασικές μας παρακαταθήκες. Και αυτά  πέρα από κάθε μεθόδευση.

Το καταστατικό κάθε κόμματος δίνει μία εικόνα στην κοινωνία, στην οποία απευθύνεται. Η  εικόνα αυτή λέει “δείτε πως δουλεύουμε εμείς” και την ίδια ώρα λέει “δείτε τι θα θέλαμε να  εφαρμόσουμε”.

Στο σχετικό άρθρο του καταστατικού ορίζεται ότι αυτό αλλάζει μόνο με συνέδριο. Είναι τόσο σαφώς προσδιορισμένο που δεν χρειάζεται καμία επιπλέον επιχειρηματολογία. Κι όμως προσπαθούν να μας πείσουν ότι με ένα δημοψήφισμα όλα μπορούν να αλλάξουν...

Παράλληλα βλέπουμε μία συστηματική σαλαμοποίηση / κατάτμηση των προς εκλογή θέσεων μετατρέποντας την απλή αναλογική σε πλειοψηφικό σύστημα...

Παρατηρούμε να γίνονται μόνιμα προσπάθειες να παρακαμφθούν, με διάφορες προφάσεις, βασικές  αρχές εναλλαγής.

Το να απομακρυνόμαστε από το “ζυγό” νούμερο μελών στα όργανα και να επιλέγουμε το “μονό”  (ΕΓ από 6 σε 7 μέλη) ίσως “συντομεύει” τις διαδικασίες, μας απομακρύνει όμως από ένα πολύ  χαρακτηριστικό προαπαιτούμενο της συναίνεσης. Σίγουρα είναι “συντομότερη”, χρονικά, μία  ψηφοφορία από την επίπονη συναίνεση, όμως αλλάζει η λογική, αλλάζουν οι αρχές. Να μην
ξεχνάμε ότι με αντίστοιχο σκεπτικό η εκλογή αρχηγού που θα αποφάσιζε το κάθε τι θα μας έκανε  πιο “αποτελεσματικούς”...

Το προσωπικό αρχηγικό προφίλ υποκαθιστά τις συλλογικότητες.

Στα τελευταία μνημονιακά χρόνια είναι σαφές ότι υπάρχει μία στροφή στα δεξιά στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Την ίδια ώρα, με αιχμή του δόρατος τον Δένδια, επίκειται κατ' ουσία πογκρόμ κατά μεταναστών κλπ. Το κατεστημένο πολιτικό σύστημα αναζητά στηρίγματα ακόμα και σε χώρους που πολύ οριακά μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο...

Το κόμμα μπάζει νερά και γέρνει επικίνδυνα δεξιά. Χαράζει δρόμο σε όλο πιο θολά νερά με εφόδιο την πράσινη ανάπτυξη και ένα Green New Deal όλο και πιο μακρινό από τη σκληρή ελληνική πραγματικότητα αδιαφορώντας για τα προβλήματα του απλού κόσμου.

Ο οπορτουνισμός βαπτίζεται “αποδοχή του ρεαλισμού”. Με το γνωστό τρόπο – τον ίδιο που ακολουθεί και η κυβέρνηση με την πρόφαση του “σώζουμε την πατρίδα” - ο οπορτουνισμός πλασάρεται σαν υπεύθυνη στάση...

Κυριαρχεί μία διχαστική νοοτροπία, μία μίζερη προσπάθεια εξόντωσης των “αντιπάλων”.

Η προσφορά μου στη θέση του ταμία αυτά τα 11 χρόνια ήταν πάντα απόλυτα εθελοντική. Τώρα πια τα δεδομένα αλλάζουν ριζικά: ο εθελοντισμός σταματά να είναι ευχαρίστηση...  Έφτασε η ώρα της αμετάκλητης παραίτησής μου από τη θέση του ταμία.

Παρακαλώ να οριστεί αντικαταστάτης μου και να ενημερωθώ γραπτά ώστε να παραδώσω σε όποιον αποφασίσετε.  Είμαι υπεύθυνος για όλες τις πληρωμές μέχρι σήμερα.  Ενημερώνω ότι δεν έχουμε άμεσες ταμειακές εκκρεμότητες εγκεκριμένες και εκκαθαρισμένες προς πιστωτές και προμηθευτές μας.
Στην παράδοση και στην υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να είναι παρών και ο νομικός σύμβουλος των ΟΠ Β. Ντούβλης ώστε να φροντίσει – πέρα από τις διαδικασίες νομιμοποίησης του νέου ταμία – τη σύνταξη σχετικών επιστολών με τη δική μου υπογραφή προς τις δύο τράπεζες και την άμεση παράδοσή τους για την ακύρωση της υπογραφής μου.  Επίσης την άμεση ακύρωση των σχετικών κωδικών ηλεκτρονικών εμβασμάτων, την
παράδοση του “extra pin” όπως και την παραλαβή την ίδια ώρα των σχετικών αντιγράφων κίνησης λογαριασμών  που βεβαιώνουν τα διαθέσιμα υπόλοιπα των ΟΠ.

Αντίστοιχη διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί και προς την Βουλή των Ελλήνων. Θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητό να γίνει οικονομικός έλεγχος της τρέχουσας διαχείρισής μου άμεσα.
Παρακαλώ φροντίστε σχετικά.
Ήμουν ταμίας των ΟΠ από την αρχή της ίδρυσή τους και δούλεψα σε αυτή τη θέση, χωρίς αμοιβή, χωρίς ποτέ να διεκδικήσω προβολή ή άλλου είδους οφέλη, στην οποία θέση με τίμησαν όλα τα ΠΣ ως τώρα (τους ευχαριστώ πολύ, ήταν τιμή για μένα).  Τα δύσκολα χρόνια, προ χρηματοδότησης, κυνηγούσαμε και τη δεκάρα για να επιζήσουμε.  Μέχρι και την εκλογή του Ευρωβουλευτή μας
απλά προσπαθούσαμε να καλύψουμε τα στοιχειώδη έξοδα.  Με οικονομικές εξορμήσεις και προφανώς με «σφικτή» οικονομική πολιτική τα φέρναμε βόλτα στις εκλογικές μας αναμετρήσεις.
 Πρωτοστάτησα, για λόγους διαφάνειας, στη δημιουργία θεσμών έλεγχου:  Π/Υ, διαδικασίες εγκρίσεων δαπανών από Οικ. Επιτροπή, ΕΓ, ΠΣ.  Ενεργοποίηση της εξελεγκτικής επιτροπής.
................
  Τα αντίστοιχα φύλλα ελέγχου όλων των Ορκ Λογιστών είναι δημοσιευμένα και αυτά στην ιστοσελίδα μας.  Οι ΟΠ ποτέ δεν είχαν κάτι να κρύψουν και η διαφάνεια πάντα ήταν και θα είναι το χαρακτηριστικό τήρησης των οικονομικών τους.

Αναφέρω ότι ο Ορκ Λογιστής των ΟΠ έχει ελέγξει όλους τους ισολογισμούς μας τακτικούς και εκλογικούς μέχρι και το 2011.  Οι δε Ορκ Λογιστές της Βουλής όλους τους εκλογικούς ισολογισμούς (δύο το 2009, και δύο το 2012) και τον τακτικό του 2010.  Σ' όλες τις περιπτώσεις δεν υπήρξε η παραμικρή παρατήρηση στις εκθέσεις τους.
Επίσης σε όλα τα ως τώρα συνέδρια των ΟΠ οι οικονομικοί απολογισμοί μου πάντα υπερψηφίζονταν με συντριπιτική πλειοψηφία.
Τέλος, οι αντίστοιχες εξελεκτικές επιτροπές έχουν ελέγξει τα βιβλία και τα παραστατικά μέχρι τη χρήση που έκλεισε με το συνέδριο της Λαμίας (Δεκέμβρη 2012).

Κλείνοντας θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από όσους αδίκησα με ενέργειες ή παραλήψεις μου.  Να διαβεβαιώσω ότι πρόθεσή μου, τουλάχιστον, πάντα ήταν η πιστή τήρηση των κανόνων και κυρίως η ισονομία στη συμπεριφορά απέναντι σε όλους.  Όπου απέτυχα να εφαρμόσω τα παραπάνω ζητώ ξανά συγγνώμη.

Οφείλω να ευχαριστήσω εκτός από τους άμεσα συνεργάτες μου Βασίλη Σπασίδη και Ζωή Νικολοπούλου και τον Σπύρο Κορωνάκη που σαν ορκωτός λογιστής, άμισθα και πάντα ιδιαίτερα πρόθυμα, μου παρείχε τις συμβουλές του.

Συντροφικά

Αντώνης